Welkom
Solisten
Kamermuziek
Contact
Colofon

Ab Koster, hoorn
Emmy Verhey, viool
Paul Komen, piano

Het Hoorntrio Amsterdam is ontstaan uit de behoefte om het publiek kennis te laten maken met het prachtige repertoire voor deze bijzondere bezetting van hoorn, viool en piano.
Het beroemde hoorntrio van Johannes Brahms, zelf een fanatiek amateurhoornist, vormt hierbij de kern. Daarnaast hebben de musici gezocht naar minder bekende stukken. Ze zijn daarbij bijvoorbeeld gestuit op het virtuoze, in grootse stijl geschreven trio van Beethoven’s leerling Carl Czerny en op het prachtige, in 1994 gecomponeerde laatromantische Capriccio van de Nederlandse componist John Borstlap. Ook het indrukwekkende trio van de Hongaar György Ligeti en dat van de Engelsman Lennox Berkeley staan op hun programma’s.
Het Hoorntrio Amsterdam is zeer succesvol, niet alleen door hun interessante en afwisselende programma’s maar bovenal door het zeer hoge niveau en de spontaniteit van hun uitvoeringen.

Ab Koster behaalde zijn diploma in zijn geboorteplaats Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium met onderscheiding. Hij vervolgde zijn studie aan de Folkwang Universiteit in Essen bij Hermann Baumann, die hem één van de ‘leidinggevende hoornisten van zijn generatie’ noemde. Van 1977 tot 1990 was Ab Koster eerste hoornist in het NDR Symfonie Orkest in Hamburg. Als solist speelt hij niet alleen op de moderne hoorn maar ook op historisch instrumenten. Zijn langdurige samenwerking met Jean-Pierre Rampal, Gustav Leonhardt en Frans Brüggen (Het orkest van de Achttiende Eeuw) alsook zijn solo-optredens, opnames, radio- en tv optredens in verschillende landen gaven hem een uitmuntende internationale reputatie.
Tournees brachten hem naar vrijwel alle landen in Noord, West en Oost Europa alsook naar de V.S., Canada, Japan, Australië en Taiwan. Zijn interpretaties van de concerten van Mozart en Strauss worden over de hele wereld gevierd. Hij is professor aan de Hochschüle für Musik in Hamburg.

Emmy Verhey is dankzij haar grote professionaliteit en haar integer artistiek idealisme al 40 jaar een veelgevraagd soliste. Niet alleen op de Nederlandse muziekpodia maar ook in de concertzalen van internationale betekenis is haar vioolspel regelmatig te horen. De weg naar een internationale carrière begon op haar 17e jaar (1966) in Moskou als finalist van het prestigieuze Tsjaikovsky Concours, gevolgd door het winnen van het Nederlandse Nationaal Vioolconcours Oskar Back in 1967.  De prijs die hieraan verbonden was maakte het haar mogelijk om een jaar lang in Rusland te studeren bij David Oistrach. Terug in Nederland won zij het Trompconcours (1971). Als soliste trad zij op met dirigenten als Chailly, Dorati, Haitink, Kersjes, Marriner, Vonk, De Waart, Fournet, Benzi, Entremont en Spanjaard. Zij maakte talloze opnames voor radio en televisie, op grammofoonplaten en cd. Emmy Verhey bespeelt een Guarnerius uit 1676.
 
Paul Komen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Wijn, waar hij cum laude afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie bij Hans Leygraf in Hannover, bij Gyorgy Sandor in New York en bij Gyorgy Sebok in Bloomington. In 1989 debuteerde hij in de VS met recitals in Carnegie Hall in New York en in de National Gallery in Washington.
Van Paul Komen verschenen tot nu toe cd’s met onder meer werken van Mompou, Scriabin, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Chopin en Shostakovich. Voor een van deze cd’s ontving hij in 1994 een Edison. De afgelopen jaren heeft Paul Komen zich naast de moderne vleugel ook toegelegd op het bespelen van historische instrumenten. Naast zijn solo optredens speelt Paul Komen veel kamermuziek in wisselende bezettingen.
Curriculum Vitae
Programmavoorstel 2012/2013